Villaförsäkring eller Hem- och villaförsäkring?

Bland det viktigaste man måste komma ihåg att göra efter att man skrivit på köpeavtalet för en villa är att teckna en försäkring på denna. Men lika viktigt som det är att teckna det är det att teckna rätt sorts försäkring. Namnet på de försäkringar som finns kan nämligen vara något missvisande.

Villaförsäkring kan låta som att det är en komplett försäkring för den som bor i villa. Men så är inte fallet.

En villaförsäkring är enbart uppbyggd för att försäkra byggnaden. Skulle det bli oväder och ett träd faller över byggnaden får man ersättning från denna. Detta gäller lika mycket om något skulle blåsa sönder eller om någon saboterar och förstör.

Men detta ska då jämföras med en hemförsäkring. Denna täcker både för skador på byggnaden samt försäkrar ägarens saker som finns i byggnaden eller förvaras utanför. Blir man rånad eller bestulen på sin väska är det hemförsäkringen som täcker upp detta.  En hemförsäkring är alltså mer komplett och ger ett skydd både för bostaden och de som bor där. Detta inom flera punkter.

Räcker det då inte med en hemförsäkring för de som bor i villa? Svaret är tydligt nej.  Hemförsäkringen räcker bra om man bor i hyresrätt men äger man sitt boende måste man ha större försäkringstrygghet. Bor man i bostadsrätt måste man ha bostadsrättstillägg och bor man i villa behöver man villaförsäkring.  Av den anledningen tecknar de allra flesta som bor i villa en hem- och villaförsäkring. Det är en mix av de bägge så man får fördelarna från både hem- och villaförsäkringen.

Men det finns ändå ett tillfälle där man enbart ska välja villaförsäkringen.  Om man inte bor i sitt hus utan hyr ut till någon annan är detta ett tillfälle där detta alternativ är bäst. Då behöver man bara skydd för sin villa men inte för de ägodelar som finns i det. Den som bor där tecknar sedan en vanlig hemförsäkring för att få det mer personliga skyddet.

Categories: På gång