Två tips för att få bättre prints

Du har precis tagit världens bästa bild. Du har noga genomarbetat de aspekter som vanligen krävs för att få en riktigt bra bild. Ljus, fokus och vinklar samspelar helt perfekt med varandra och skapar en komposition som världen aldrig tidigare skådat (känns det som i alla fall).

Nu vill du ju såklart få bilderna i en fysisk form – annars är ju allt nerlagt arbete helt i onödan. Förr i tiden brukade fotografer lämna framkallning av bilder till proffsen. Idag är det dock betydligt enklare att göra bra framkallningar själv. Dock krävs det viss kunskap.

Tips: Bra foton kan kosta en del. För att spara in pengar kan man leta efter erbjudanden på nätet, på sidor som rabattkodsidan.se till exempel.

Storleken viktig

Det är viktigt att tänka på att datorn gör precis som du säger att den ska göra. Du kan välja vilken storlek som helst att skriva ut bilderna i – det betyder dock inte att resultaten kommer att bli särskilt bra.

För att få fullgod kvalitet krävs det att fotot har tillräckligt många pixlar för att bibehålla sin skärpa när den skrivs ut i en viss storlek. Ju större storlek den skall skrivas ut i, desto högre krav ställs det också på bildkvaliteten.

Om du är osäker på hur många pixlar som finns i ditt fotografi är det enkelt att kolla upp. Högerklicka dig fram till egenskaper och leta efter fältet som anger hur många pixlar som finns bilden.

Det bästa är att notera hur många pixlar som finns i bilden, och därefter testa dig fram i vilken storlek just det antalet pixlar fungerar bra i.

Välj rätt papper

I dagsläget kan man få riktigt fina foton med hjälp av bläckskrivare och patroner. Något som är viktigt är dock valet av papper – det är inte vilket som helst som duger om fotot ska bli riktigt bra.

Tar man ett vanligt A4 till exempel, kommer det att suga upp bläcket och därmed sänka kvaliteten i slutändan. Detta eftersom det försvagar färgerna och gör små detaljer otydligare. Det funkar bra för text och som utkast eller tester av dina foton – men för det slutgiltiga fotot bör du använda dig av fotopapper för bästa resultat.

Patronerna är även dem viktiga för ett bra resultat. Då bläckpatroner kan kosta en del, kan det vara en god idé att spara in på dem. Det här kan man göra genom att leta upp förmånliga erbjudanden, så som att utnyttja en Inkclub rabattkod till exempel.

Categories: Efterbearbetning