Svårigheten att filma i köksmiljö


knoppar med prismaDet finns vissa uppenbara problem när man ska filma inomhus. Det som är vanligast är att få tillräckligt ljus. Det näst vanligaste är att få alldeles för mycket ljus – i alla fall koncentrerat från en punkt.

En spegel kan reflektera ljus på ett sätt som gör att den sammanlagda ljuspunkten till kamerans lins blir alldeles för stark. Många gånger upplevs även speglar allmänt svåra att hantera när det gäller att filma inomhus.

Men det finns även annat. När vi tar oss in i köket kan både köksluckor, vitvaror och kökshandtag vara boven i dramat. Allt mer i köksinredningen är idag av stål vilket reflekterar ljuset på ett mindre smickrande sätt för oss filmare. Dessutom kan just kökshandtagen vara riktiga luringar. De som är matta i material och färg är det inte något större problem med men det finns ju mängder av modeller av köksahandtag. En bättre – en del sämre. För den som är intresserade av just denna detalj i köket kan sidan http://kokshandtag.info/ rekommenderas. Visserligen bara fakta om handtagen (vilket är förståeligt) och inte fakta om hur man hanterar kameran i förhållande till dem.

Så vad är problemet?

För det första finns det handtag som reflekterar ljuset på ett sådant sätt att det skapas ljusfläckar. Något som man absolut måste undvik då den som kollar på filmen snabbt blir irriterad på sådant.

För det andra finns det köksknoppar som fungerar som prismor. Dessa var betydligt vanligare på 50-talet och något årtionde efteråt. De är ofta runda men med kanter som gör att de skapar prismaliknande funktioner. Ljuset kan gå in i knoppen på ett ställe och skapa ett grönt/rött eller orange sken någon helt annanstans i rummet. Får man välja att filma i ett kök med dessa köksknoppar eller med kökshandtag av ruggat stål är alltså valet extremt enkelt.

Vad kan man göra åt det?

Det finns inte något generellt svar på hur man motverkar motljus. Vitbalans är ett sätt men allt handlar om hur starkt det är, hur riktat det är och varifrån det kommer. En enkel lösning kan vara att lägga ett tunt lager med exempelvis mjöl eller liknande på handtagen för att undvika reflektion. Men man bör då inte filma speciellt nära. Det ska ju inte synas.

Categories: Ljussättning