Profilbilden – Ditt ansikte utåt

Man får aldrig en andra chans att ge ett första intryck. Det är även det första intrycket som kan vara avgörande i ett flertal situationer och inte sällan är det en profilbild som ger detta intryck. Det handlar då både om arbetslivet och privatlivet.

Arbetsförmedlingen

I en artikel om hur man kan söka på jobb på sociala medier lyfter Arbetsförmedlingen upp hur viktigt det är att tänka över vilken profilbild man väljer. I detta fall bör den spegla en professionalitet vilket betyder att semesterbilder och liknande bilder inte ska väljas. Även om man har stort intresse för surfing, resor eller hundar så bör man fråga sig om detta är relevant för det jobb man söker. Till stor sannolikhet inte. I sådant fall bör det inte heller finnas med som ett inslag i bilden.

Överlag är det däremot främst fokus på vad man bör skriva och hur man bör agera i olika jobbsökningssituationer som arbetsförmedlingen skriver om. De har tips om profilbilden men dessa är alltså relativt få.

Nätdejtingsidor

På nästan alla dejtingsidor finns en rad tips om vad man bör tänka på för att skapa en så intressant profil som möjligt. En mycket viktig faktor är profilbilden. Det är en ännu större faktor än vid arbetssökning. Orsaken är att dejting handlar mer om känslor än vad arbete gör. Bilder talar till människans känslor betydligt mer än text. Även om texten självklart har sin påverkan.

Det är en personlig relation som eftersöks via dessa sidor och därmed kan man vara mer personlig. Är hästar ditt liv så kan det mycket väl vara en häst med på bilden – även om det är du som främst ska framhävas.  Men tänk främst på känslan.

Vilken känsla vill du förmedla med din profilbild? Har du svårt att få fram den? Ett tips är att jobba med tekniken ”Två foton bredvid varandra”. Med andra ord att två bilder skapar en helt annan känsla mot vad enstaka bilder gör själva. Via denna väg kan man sedan skapa en profilbild (gärna med hjälp av photoshop) som du når fram med. En bild som når fram med rätt känsla. En bild som når fram till en kärleksrelation i längden.

Categories: Efterbearbetning, Foto