Jobba med texten – i bildform

 

När Hummelgårds Filmverkstad startades (2005) var det filmning som låg i fokus. Därefter växte verksamheten till att även erbjuda en rad olika överföringar ex. VHS och Kasettband. Det som lockade med filmande var att förmedla ett budskap – förmedla en känsla.

Idag ligger företaget näst intill vilande. Inte för att jag lagt ner att jobba med film men för att skrivandet har tagit över. Men även här handlar det om samma mål. Att förmedla ett budskap – förmedla en känsla.

Det sägs visserligen att en bild säger mer än tusen ord. Men är det bättre? Inte alls. Inte alltid i alla fall. Ibland behövs bara ett ord eller ett par ord för att förmedla exakt rätt känsla. Allt handlar om timing. Oavsett om man jobbar med film, foto eller text.

Därmed vill jag lyfta upp en vän som driver en E-butik som säljer posters med citat. Ett ganska intressant sätt att skapa tavlor. För det är en tavla helt utan bild/foto. Istället jobbar han med att skriva kända citat och på andra sätt jobba med ord för att förmedla budskapet. Men det är även stadsnamn, ordspråk och liknande.

Det är ett intressant sätt att förmedla ett budskap. Framförallt eftersom texten är skriven utifrån vad som förmedlas i citatet. Det är där vi kan lära oss något.

Jag har själv ett citat jag skulle vilja ha på mitt kontor som just speglar detta ”Det spelar ingen roll vad du skriver – utan hur du skriver det”. Det speglar mitt nuvarande yrke som skribent och hur jag dagligen får vända och vrida på orden. Självklart spelar innehållet roll. Men världens bästa text kan bli världens sämsta – om den presenteras på fel ställe eller fel sätt.

Så dagens tips blir att jobba med texten. Även när du jobbar med dina bilder.

Categories: Foto, Inramning