Hur man blir mer kreativ

Att vara kreativ ses ofta av dagens samhälle som något medfött. Konstnärer hyllas ofta för sin naturliga talang, men sanningen är egentligen att alla kan vara kreativa. Även om alla inte kan bli berömda konstnärer kan man öva upp sin kreativitet och hitta de estetiska aktiviteter man är bäst på.  Så hur övar man då? Det finns flera sätt, och vill man märka skillnad bör man utöva någon av dessa så ofta man kan:

Rita

Att rita stimulerar de delar av hjärnan som tänker kreativt. En bra början är att rita precis vad som helst på ett blankt A4. Inspiration är viktigt, och man bör försöka hitta den och låta den styra hur bilden blir. Tips: När man har kommit lite längre i sitt skapande kan man börja måla tavlor, och då är tavlor med canvastyg ett bra alternativ.

Vill man veta mer om canvas kan man alltid söka efter canvastavlor tips på nätet för mer inspiration.

Kliv ut ur din comfort-zone

Att ha samma rutiner varje dag har såklart sina fördelar. Men är det något som kommer få din kreativa sida att blomstra så är det att våga gå ur din comfort-zone. Istället för att titta på den där Tv-serien varje torsdagskväll kan man istället ta sig tiden att prova på nya saker. Exempel är att anmäla sig till en danskurs eller att starta en blogg där man skriver om sin passion.

Gör en kreativ övning med papper och penna

Instruktionerna är simpla: Ta ett blankt A4 och rita 30 cirklar. Därefter ska du rita om dem till olika slags objekt. Till exempel kan en cirkel bli en sol och en annan kan bli ett bowlingklot. Du har en minut på dig, gör så många du hinner!

Var med i kreativa tävlingar

Att bli utmanad av andra innebär även att man utmanar sig själv. Vågar tänka nytt och testa nya vägar. Kreativa tävlingar finns det gott om och då handlar det om allt från att skriva en enklare limerick till att skapa större kreativa skapelser. Men välj efter din nivå. En designtävling på den högre nivån är exempelvis den som låg bakom utformningen av de nya sedlarna i Sverige. Minst sagt ett mäktigt pris att få vara del av den nya designen. Men börja med små tävlingar och klättra uppåt.

Gör en film

Att skapa film är en konstform där det finns ett stort utrymme att uttrycka sig inom. Idag är det också enkelt – de flesta har en kamera i mobilen och redigeringsprogram är bara en googlesökning bort. Manuset, vinklarna och ljuset är bara några av verktygen du kan använda dig av för att få utlopp för din kreativitet. När du har övat upp dig kan det vara bra att skaffa en bättre kamera och mer avancerade redigeringsprogram.

Att bli kreativ behöver inte vara svårt, men det kan kräva en del tålamod.

Lycka till!

 

 

Categories: Kreativitet