Hjärtstartare – Enklare än du tror

Hjärtstartare, som även går under namnet defibrillator, användes länge enbart av sjukvårdspersonal. De tillverkades också enbart för denna målgrupp vilket gjorde att de var för avancerade för vanliga ”svenssons” att klara av. Men på senare tid har en ny målgrupp vuxit fram för tillverkarna av hjärtstartare. Priset har pressats rejält och idag går det därför att hitta denna livsavgörande apparat på flera offentliga platser samt på större företag.

Hjärtstartaren ska användas om en person har fått ett längre hjärtstopp. Det betyder alltså inte att denna apparat ska ersätta klassisk HLR utan vara ett komplement när detta inte räcker för att få igång hjärtverksamheten hos personen.

Idag är det extremt enkelt att använda en hjärtstartare. När den startas upp berättar en digital röst sakta och lugnt hur man ska göra i steg för steg. Det är en trygghet när det annars kan upplevas något obehagligt att sätta stötar i en person som ligger livlös på marken.

Men även om det är extremt enkelt att följa rösten så är det ändå många som inte vågar använda den trots att de kan rädda liv. Det är en ny produkt som många knappt har sett och det man inte har kunskap om är man tyvärr ofta rädd för.  Av den anledningen brukar företagen som säljer dem även komma ut och instruera apparaterna för de som jobbar på företaget där den sätts upp. Man får då träna på varandra med en apparat som är identisk med den som man sedan köper men med skillnaden att den inte ger stötarna (vilket man absolut inte ska göra på en vaken människa).  Genom dessa genomgångar får alla den trygghet i att använda startaren som krävs för att de ska våga använda den när olyckan är framme.

Du kan HLR – men vet du var närmsta hjärtstartare är?

Categories: Uncategorized