Fördelarna med kreditkort

Skillnaden mellan betalkort och kreditkort är att man har en viss kredit på kreditkortet. Med det menas att man inte betalar på en gång utan vid ett senare tillfälle.  Att många väljer kreditkort är inte så konstigt på grund av dess många fördelar. Men visst finns det nackdelar också. Men här presenteras dess fördelar.

För det första får man bonus med många kreditkort. Det betyder att man samlar ”poäng” varje gång man handlar. Poäng som sedan kan lösas in mot flygbiljetter eller annat. Läs mer om bonussystemen med kreditkort på bankkorten.se. På så vis tjänar man alltså på att handla med kort istället för kontant eller med betalkort.

För det andra är det säkrare då man aldrig kommer att betala för något man inte köpt. Om man har betalkort och någon kommer över det en stund så kan de göra köp som man själv inte märker. Men köper man allt med kreditkort så ser man tydligt på fakturan vad man har köpt under den föregående månaden. Är det då utgifter där som man inte kan stå för kontaktar man banken för att ta bort dessa.

En annan fördel är att man kan skjuta upp betalningen. Kommer en räkning på exempelvis 20.000 har man alltid valet att bara betala en del av detta för att fortsätta så nästkommande månad. Det är som att ta ett lån som man avbetalar på framöver. Fördelen med att ha ett kreditkort mot att ta lån är i det fallet att kreditkortet ofta erbjuder några räntefria månader. Läs mer om skillnaden mellan lån och kreditkort gällande denna sida.

Nackdelarna då? Ja framförallt handlar det om att man kan handla över sin ekonomiska budget. Har man 4000kr på ett konto och bara handlar med ett bankkort kommer pengarna maximalt ta slut. Men sen är det omöjligt att handla mer. Handlar man istället med ett kreditkort kan man handla upp till kreditnivån vilket kan vara 10-15.000 ytterligare. Då väntar en obehaglig överraskning när fakturan ska betalas. Men som sagt – man kan ju alltid skjuta upp betalningen.

Categories: På gång