Bildretusch  

Bra bildretusch ser vi nästan dagligen. Den finns där utan att vi tänker på den. Den förbättrar kvalitén och lyfter det intressanta i fotografier i tryck eller på webben.

Mer än bara skönhetsretusch

Många som tänker på retusch tänker i första hand på skönhetsretusch. Det är den mest omtalade och uppmärksammade. Skönhetsretusch behöver dock inte innebära en digital plastikoperation. Oftast rör det sig om att förändra en eller flera oönskade detaljer. Låt inte en finne på näsan dra uppmärksamheten till sig från ett vackert porträtt. Eller kanske har ljussättningen i rummet skapat onödiga mörka ringar under ögonen, som lätt skulle behöva lättas upp. Kanske satt inte sminket helt perfekt. Det är lätt att justera i efterhand.

Många gånger handlar skönhetsretusch om att göra en bra bild ännu bättre. Att förbättra skärpan i ögonen, att skapa en lätt suddig bakgrund bakom personen. Att jämna ut hudtonen och ta bort den röda ton som skapades av det starka solljuset, eller kanske av den nervösa fotostunden.

 

Retusch av vardagsfoton

Att retuschera fotografier kan handla om alltifrån att anpassa färgerna för att lyfta det magiska ljuset som kameran inte mäktade med att fånga. Eller att ta bort den skräpiga soptunnan från den annars perfekta vyn över grannskapet. Kanske har man äntligen tagit den önskade roliga hundbilden, men störs av människobenet som kom med i bild. Allt sådant går att retuschera.

Bilder utöver det vanliga

Retusch kan också vara att skapa det omöjliga. Fylla ett rum med vatten, vrida på perspektiven att förvränga storlekar. Kanske ska studentpresenten vara något utöver det vanliga, till exempel en bild på studenten badande i en liten tekopp, eller en bild när hon eller han flyger iväg mot himlen hållandes en flock fjärilar i koppel. Det finns inga gränser på vad som kan skapas i Photoshop, med tid, kunskap, en variation av bilder och en dos kreativitet.