Att rama in fotot ger ett bättre intryck

Jag jobbar främst med film men får en del jobb inom foto också. Framkallning och digitalisering blir det mest. Men det som slagit mig är att bilden inte är hela jobbet. Det handlar lika mycket om hur den presenteras. Hur objektet, fotot, bilden lyfts fram på väggen. Har själv fastnat en hel del för passepartout för tillfället. Allt är väll en smaksak men det som är duktiga på att använda passepartout kan verkligen lyfta fram fotot på ett snyggt sätt.

Att förstora och sätta upp stora fotoväggar eller fotocollage är snyggt men att tänka tvärtom kan också vara en lösning. Att göra bilden lite mindre och rama in detta med en sva

rt papp eller liknande.

Själv gillar jag enkelheten med att enbart använda passepartout utan glas eller ram. Det kan visserligen se något fattigt ut men allt handlar om att matcha den stil man har i hemmet för övrigt. Här är det inte speciellt elegant utan snarare ett lätt kaos. Kan inte bli mycket annat med en treåring som rör sig fritt både på golv och väggar (så känns det iallafall)

Ett brett utbud går att hitta på passepartout.se men man ska inte fastna vid en enda butik. Det är bara att leta vidare till man hittar vad man letar efter. Inte att glömma är hobbyaffärer som inte sällan har papp av olika slag. Av dessa kan man skapa sig en egen passepartout i passande storlek.

För det har jag i alla fall lärt mig trots mina nybörjarkunskaper – det lönar sig att testa och leka med både form och storlek. Det finns inget som säger att ett foto måste vara exakt rektangulärt med en passande ram till. Det finns inget som säger att en passepartout ska vara exakt 5cm. Men det är ofta så det är. Själv gillar jag att testa mig fram. Utmana och bryta normer. Det blir inte alltid bra men roligt att testa.

 

Categories: Efterbearbetning