Akta – Avbetalning pågår!

Att det skiljer i ränta på olika sparkonton vet de flesta. Man är noga vid placering och jämför olika banker för att få så stor avkastning som möjligt. Det är bra – men det är inte på inkomsterna man blir rik, det är att hålla nere kostnaderna.
När det kommer till avbetalningsmöjligheter verkar det nämligen inte alls vara lika vanligt att jämföra olika alternativ. För annars skulle det inte funnits lösningar som är så ekonomiskt negativa för de som väljer dessa alternativ.

Det är bara att jämföra de alternativ som finns på marknaden för att se detta. I detta exempel om en kamera köps för 5000kr.

  1. Avbetalning 12 månader räntefritt

Visst är du medveten om att det uppkommer först en uppläggningsavgift och sedan aviavgifter? Ett exempel är att man under ett år betalar 295kr i uppläggningsavgift och sedan 35kr i månaden i aviavgifter. Det skulle på ett år skapa en kostnad på 715kr. Det är faktiskt en effektiv ränta på 14,3%

  1. Betala på faktura

Det är väldigt många som väljer att betala kameran på faktura. Det är även något som rekommenderas. Man får kameran först – innan man betalar. Så länge man betalar hela summan när fakturan ska betalas är det klart billigt. Även om det skulle tillkomma typ 35kr för fakturaavgift. (Billigast är förstås kortbetalning)

Men när man betalar med faktura brukar även det förekomma möjlighet att betala bara en del av summan. Detta inte minst när företaget samarbetar med finansbolag för fakturahantering (ex Klarna). Om man väljer att delbetala tillkommer en månadsränta på summan. Denna ränta kan variera mellan olika bolag men är inte sällan kring 1,5%. Det kan låta som mycket lite men på ett år blir det över 15%. Dessutom kan det utöver detta tillkomma fakturakostnader.

  1. Privatlån

Det finns privatlån med uppläggningsavgifter och aviavgifter. Men även de där detta inte alls finns. Genom att välja ett privatlån utan dessa avgifter kan den effektiva räntan lätt gå att få under 14% (Se punkt 1). Men  går det att teckna privatlån på 6000kr? Nej, oftast inte. Men låna då ett större belopp (ex. 20.000kr) OM du säker på att hantera detta och betala tillbaka så mycket som möjligt (14.000) direkt när lånet betalats ut.

Categories: Kreativitet, Nyheter